INGREDIËNTEN KALFSRIBEYE

4 stuks kalfsribeye

■ Bakboter

■ Versgemalen zout en peper

INGREDIËNTEN KALFSJUS

400 ml kalfs- of runderbouillon 

200 ml La Trappe Trappist quadrupel (bier)

■ 4 sjalotten

4 kardemompeultjes

INGREDIËNTEN AARDAPPELQUICHES (6 STUKS)

300 gram kruimige aardappels

1 theelepel gedroogde rozemarijn 

■ 1,5 eetlepel zonnebloemolie

50 gram ontbijtspek 

2 bosuien

■ 40 gram Parmigiano Reggiano

■ 75 ml slagroom

2 eieren

INGREDIËNTEN GEKARAMELISEERDE WORTELS

Bos wortels

3 tenen knoflook

■ 2 sjalotten

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepels honing 

■ 2 eetlepels balsamicoazijn

■ 1 theelepel gedroogde oregano

AAN DE SLAG

Haal de kalfsribeye uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.

Start met het eerste deel van de aardappelquiches. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en rasp de aardappelen. Meng de geraspte aardappels met rozemarijn en zonnebloemolie en voeg naar smaak zout toe. Verdeel het aardappelmengsel over de holtes van de ingevette muffinvorm. Duw goed aan zodat er bakjes ontstaan. Zet de muffinvorm 15 minuten in de oven tot de aardappel goudbruin is.

Dan aan de slag met de gekarameliseerde wortels. Maak de wortels schoon en snijd doormidden, snijd de sjalotten en knoflook grof. Leg de wortels in een ovenschaal. Meng de olijfolie, honing, balsamicoazijn en gedroogde oregano en besprenkel de wortels gelijkmatig met het mengsel. Voeg ook de sjalotten en knoflook toe. Verlaag de oven naar 180 graden en zet de ovenschaal 30 tot 40 minuten in de oven, keer de wortels halverwege om.

Vervolgens door met het maken van de kalfsjus. Snijd de sjalotten fijn en fruit aan in een pan. Giet het bier en de kardemompeultje over de sjalotten en laat inkoken op laag vuur totdat er ongeveer een derde overblijft. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Terug naar deel twee van de aardappelquiches. Haal na 15 minuten de aardappelbakjes uit de oven en laat afkoelen. Snijd de ontbijtspek in stukjes. Verhit een koekenpan en bak het spek in 4 tot 6 minuten krokant. Snijd de bosui in ringen en rasp de kaas. Meng de slagroom, kaas en eieren met een garde. Verdeel het spek en de bosui over de aardappelbakjes. Schenk het ei-roommengsel erover. Bak de quiches in 15 minuten gaar.

Zodra de quiches in de oven staan, kan de kalfsjus worden afgemaakt. Voeg de kalf- of runderbouillon toe en breng aan de kook. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Zeef de jus en houd warm tot gebruik.

Dep de kalfsribeye droog met keukenpapier. Breng het vlees op smaak met zout en peper. Verhit bakboter in een pan en laat goed bruin worden. Bak de kalfsribeye +/- 3 minuten per kant op middelhoog vuur. Laat het vlees na het bakken 5 minuten rusten in aluminiumfolie.

Serveer de kalfsribeye met de kalfsjus, aardappelquiche en gekarameliseerde wortels.